Przepis konkursowy

ZIEMNIAKI W WAFLU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
cebula, 1
boczek wędzony, 15 dag
gałka muszkatołowa, do smaku
jajko, 1
olej,
ziemniaki, 1kg
wafle tortowe, 1 op
bułka tarta,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Aneta (Warszawa)
(Głosów: 257)


Zostań mistrzem kuchni

Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie kroimy cebulę i boczek w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc dokładnie na gładką masę i dodać do nich skwarki z cebulą oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa i papryka w proszku. Bardzo gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel, poczekać 1-2 minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady. Po wystygnięciu kroimy w plastry ok. 1 cm i panierujemy to w jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor. Można podawać jako dodatek do mięs lub z sosem i surówką.
Sałatka Muszelka
Sałatka Muszelka
30 min. 6 łatwy
Głosów: 86
GULASZ Z MLECZKIEM KOKOSOWYM NA KOPCZYKACH Z RYŻU
GULASZ Z MLECZKIEM...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 21
Naleśniki z duszonymi grzybami i parówką
Naleśniki z duszonymi...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 3928
Pomidorowa tapenada
Pomidorowa tapenada
30 min. 4 łatwy
Głosów: 46
Ciasto marchewkowe bezglutenowe.
Ciasto marchewkowe...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 18
Biszkopt miodowy z masą grysikową
Biszkopt miodowy z...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 134