Przepis konkursowy

ZIEMNIAKI W WAFLU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
cebula, 1
boczek wędzony, 15 dag
gałka muszkatołowa, do smaku
jajko, 1
olej,
ziemniaki, 1kg
wafle tortowe, 1 op
bułka tarta,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Aneta (Warszawa)
(Głosów: 257)


Zostań mistrzem kuchni

Obrać i ugotować ziemniaki. w międzyczasie kroimy cebulę i boczek w drobną kostkę a następnie smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki utłuc dokładnie na gładką masę i dodać do nich skwarki z cebulą oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa i papryka w proszku. Bardzo gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel, poczekać 1-2 minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady. Po wystygnięciu kroimy w plastry ok. 1 cm i panierujemy to w jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor. Można podawać jako dodatek do mięs lub z sosem i surówką.
Ptasie mleczko z dodatkiem kaszy
Ptasie mleczko z...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 8
Rafaello
Rafaello
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 6
Szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 21
Pieczarkowy egzorcysta
Pieczarkowy egzorcysta
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 10
Zapiekanka mięsno-pomidorowa z pieczarkami
Zapiekanka...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 13
Smażone plasterki cukinni z farszem
Smażone plasterki...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 73