Przepis konkursowy

LEŚNY MECH
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Rozdrobniony mrożony szpinak, 450 g
Cukier, 275 g
jajka, 3 szt
olej, 275 ml
Mąka krupczatka , 2 szkl
proszek do pieczenia , 3 łyżeczki
śmietana 30%, 300 ml
śmietan-fixy, 2 szt
Owoce do dekoracji,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Lena (Szczecin)
(Głosów: 69)


Zostań mistrzem kuchni

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę – do śmietany można dodać owoce, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.
Grzybki
Grzybki
30-60 min. 6 średni
Głosów: 17
Tagliatelle z prawdziwkami, szpinakiem i szynką parmeńską
Tagliatelle z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4739
Lasagne all carolina
Lasagne all carolina
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 10
Sernik z jogurtu greckiego
Sernik z jogurtu...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 20
Sałatka warstwowa z pierożkami tortellini
Sałatka warstwowa z...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 66
Zapiekanka z cukinii i pomidorów
Zapiekanka z cukinii i...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 16