Przepis konkursowy

POMIDOROWA TAPENADA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
słonecznik łuskany , 1szkl.
pestki dyni łuskane, 1/4 szkl.
oliwa, 50ml
suszone pomidory, 14szt.
sok z 1/2 cytryny,
szczypta chilli,
czosnek, 1 ząbek
sól, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Paulina (Świebodzin)
(Głosów: 46)


Zostań mistrzem kuchni

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Słonecznik i pestki dyni umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Przestudzone ziarna słonecznika i dyni zmiksuj w blenderze wraz z oliwą, aż do uzyskania mazistej konsystencji. Dodaj pomidory, czosnek, sól, chilli, sok z cytryny i ponownie zmiksuj do momentu, aż osiągnie konsystencję pasty. Jeśli jest zbyt gęsta możesz dodać 1-2 łyżki wody. Pastę przełóż do słoiczka. Nadaje się do świeżego pieczywa, grzanek; jest idealna jako przekąska na przyjęciach, np. na krakersach. Można ją również wykorzystać jako pesto do makaronu. Smacznego!
Łabędzie nad zalewem
Łabędzie nad zalewem
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 8
Zawijaski z szynką i serem
Zawijaski z szynką i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 7
Kurczak z pieczarkami w sosie balsamicznym
Kurczak z pieczarkami...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 25
Jogurtowiec z owocami
Jogurtowiec z owocami
30 min. 2 łatwy
Głosów: 276
Lekki sos twarożkowy - alternatywa dla majonezu
Lekki sos twarożkowy -...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4305
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Makaron ze szpinakiem...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 14