Przepis konkursowy

TARTA Z OWOCAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ciasto : 100 g mąki pszennej, 20 g cukru pudru (lub zwykłego cukru)
60 g masła, 1 żółtko (lub łyżka śmietany)
Krem : opakowanie serka Danio - waniliowy, opakowanie serka Mascarpone
łyżka cukru waniliowego, łyżka cukru
żółtko, dodatkowo owoce, w moim przypadku maliny i jagody
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Agata (Ruda Śląska)
(Głosów: 20)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto.. suche składniki wymieszaj i wsyp na stolnicę. Potem dodaj zimne masło i posiekaj. W górce mąki z posiekanym masłem zrób dołek i dodaj żółtko. Energicznie wyrób gładkie ciasto. Zawiń kulkę ciasta w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Krem.. do dużej miski włóż serek Danio, serek Mascarpone, cukier i cukier waniliowy oraz żółtko. Wszystko wymieszaj mikserem na gładką masę. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż je na blachę do pieczenia tart. Piecz aż stanie się złote (ok. 25 min) w 180*C. Gdy ciasto po upieczeniu wystygnie, wylewamy na nie nasz krem. Na wierzchu układamy ulubione owoce i posypujemy je cukrem pudrem.
Szpinakowa tabularaza
Szpinakowa tabularaza
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1428
L E C Z O
L E C Z O
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8
CIASTO SALCESON  - MURZYNEK Z JABŁKAMI
CIASTO SALCESON -...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 31
Tort malinowo-śmietanowy
Tort malinowo-śmietanowy
30 min. 8 łatwy
Głosów: 3
Kluski śląskie ze schabowym w bulionetce
Kluski śląskie ze...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3450
Wykwintne tosty maślane z łososiem
Wykwintne tosty...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3841