Przepis konkursowy

WARKOCZ GÓRALKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Smakowite ciasto francuskie z biedronki, 250 g
Zakopiańskie specjały faruki korbacze wędzone z biedronki, 100 g
Filet z piersi kurczaka świat drobiu, 500 g
ziemniaki, 500 g
średnie cebule, 2 sztuki
grzyby sezonowe - u mnie podgrzybki, 500 g
masło , 2-3 łyżki
kwaśna śmietana, 1 łyżka
świeży koper,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Ksenia (Syców)
(Głosów: 97)


Zostań mistrzem kuchni

Filety kroimy wzdłuż na trzy paski, następnie każdy pasek przekrawamy niemalże do końca tak by po rozłożeniu podwoił swoją długość, posypujemy dowolną, ulubioną przyprawą. Ciasto francuskie kroję nożyczkami na paski szerokości około 2 cm i długości nieco dłuższej od pasków drobiowych. Każdy włos naszego warkocza składa się: z paska kurczaka, paska ciasta francuskiego oraz jednego korbacza wędzonego. Gdy każdy z trzech włosów jest przygotowany jak powyżej, delikatnie zaplatamy warkocz. Pieczemy około 20 minut na górnej i dolnej grzałce w 180 stopniach, 2 minuty przed końcem podwyższamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy tylko na górnej grzałce. Ziemniaki ugniatamy z łyżką masła i śmietany na pure, wykładamy na talerze kulką do lodów. Grzyby przesmażamy na maśle z cebulką. Warkocze podajemy na półmisku, ziemniaki i grzyby posypujemy koprem. Smacznego! Na zdjęciu przedstawiona jedna porcja.
Kolorowy Miodownik
Kolorowy Miodownik
30-60 min. 8 średni
Głosów: 4272
Jabłecznik góralki
Jabłecznik góralki
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 30
Tarta warzywna
Tarta warzywna
30 min. 4 łatwy
Głosów: 18
Ptasie mleczko z dodatkiem kaszy
Ptasie mleczko z...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 8
Kieszonki z kurczaka na duszonych grzybach
Kieszonki z kurczaka...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 3
Sałatka Indycza
Sałatka Indycza
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2832