Przepis konkursowy

CIASTO JAGLANE Z BRZOSKWINIAMI - VEGAN, GLUTEN FREE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Kasza jaglana, 2 szklanki
Brzoskiwinie w syropie, 1 duża puszka
Banany, 2 duże sztuki
Mąka kukurydziana / ziemniaczana, 2 kopiaste łyżki stołowe
Rodzynki, 200 gram
Aromat waniliowy,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Miła (Katowice)
(Głosów: 121)


Zostań mistrzem kuchni

Aby przygotować to zdrowe oraz smakowite ciasto, najpierw trzeba przygotować kaszę: Kaszę jaglaną lekko uprażyć w garnku (aby pozbyć się goryczki), do momentu kiedy będzie wydobywać się delikatny orzechowy aromat. Dodać 4,5 szklanki zimnej wody i jak kiedy wrzeć dodać syrop z brzoskwiń oraz zmniejszyć ogień. Po 3 minutach wyłączyć ogień i trzymać pod przykryciem - po około 20 minutach kasza powinna być miękka. W tym czasie przygotowujemy resztę składników - namaczamy rodzynki, kroimy polówki brzoskwiń w plasterki, obieramy i kroimy banany. rodzynki po odsączeniu oprószamy mąką. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni wraz z termoobiegiem. Formę okrągłą (28 cm) lekko natłuszczamy oliwą a na spód wysypujemy wiórki kokosowe (polecam posypać je dodatkowo kakao). Do kaszy jaglanej wrzucamy wszystkie składniki (oprócz brzoskwiń i rodzynek) i blendujemy na gładką masę i teraz dodajemy rodzynki. Masa nie powinna być za rzadka. W tym momencie, można spróbować czy nie dodać więcej bananów lub innego słodzika, jeżeli nie to przekładamy masę do formy, wyrównujemy i z góry wciskamy mniej więcej połowę brzoskwiń, ponownie wygładzamy ciasto i układamy z góry brzoskwinie dla dekoracji. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 - 60 minut do suchego patyczka. Ciasto musi ostygnąć - inaczej nie będzie dało się go pokroić. Najlepiej zrobić je wieczorem na następy dzień. Smacznego!
Ryba po grecku
Ryba po grecku
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8
PIRAMIDKA
PIRAMIDKA
30 min. 8 łatwy
Głosów: 79
Pierś w ziołach z brokułami i szpinakiem
Pierś w ziołach z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3051
Racuchy z nektarynkami, jabłkami i rodzynkami
Racuchy z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4022
Babeczki czekoladowe z wiśniami i kremem waniliowym
Babeczki czekoladowe z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 229
Tilapia Sous Vide z puree z buraka na miętowym sosie z pianą z syropu z arbuza , jogurtem i kwiatami jadalnymi
Tilapia Sous Vide z...
pow. 60 min. 2 trudny
Głosów: 85