Przepis konkursowy

SMAKOWITY PIERÓG ;)
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 400g
ciepła woda, 1 szkl
olej, 2-3 łyżki
mięso drobiowe, 1kg
marchewka, 5 szt
pietruszka, 1
seler, 0,5 szt
por, 0,5 szt
cebula, 2 szt
masło, 1 lyżk
czosnek, 4 ząbki
sól, do smaku
pieprz, do smaku
majeranek, do smaku
papryka, do smaku
brokuł, 1
kalafior, 1
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Natalia (Biała)
(Głosów: 43)


Zostań mistrzem kuchni

Mięso zalać wodą, dodać wszystkie warzywa (jedną cebulę zostawić na później), doprawić vegetą i ugotować do miękkości. Ugotowane, wystudzone mięso zmielić. Wraz z mięsem zmielić ugotowane 2 marchewki, pietruszkę, pora, kawałek selera i czosnek. Pozostawioną surową cebulę, posiekać, zeszklić na łyżce masła, zmielić i dodać do mięsa. Masę mięsną doprawić spora ilością przypraw prymat: solą, pieprzem. Składniki na ciasto szybko zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować. Przy pomocy np. szklanki wycinać koła. Nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów. Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Pierogi gotować, na małym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Warzywa należy ugotować oddzielnie uprzednio rozdzielone na różyczki gotować do miękkości (marchewkę trochę krócej). Podawać prosto z wody polane masłem i cebulką, lub podsmażone na patelni dodając ugotowane warzywa.
Tarta mięsno-warzywna
Tarta mięsno-warzywna
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 58
Cytrynowa perliczka
Cytrynowa perliczka
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 32
Tarta mocno czekoladowa ze śmietaną i malinami
Tarta mocno...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 234
Masło orzechowe
Masło orzechowe
30 min. 8 łatwy
Głosów: 131
Krucho - drożdżowe pierożki z mascarpone i suszonymi pomidorami
Krucho - drożdżowe...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 14
Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 323