Przepis konkursowy

JABŁECZNIK Z CYNAMONEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jajka, 3 szt.
Mąka, 3 szklanki
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Cukier, 1 szklanka
Cukier wanilinowy, 1 opakowanie
Masło, 250 g
Jabłka, 4 szt.
Cynamon, 1 łyżeczka
Dżem jabłkowy, wedle uznania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Dominika (Biłgoraj)
(Głosów: 2723)


Zostań mistrzem kuchni

Składniki sypkie - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy wymieszać razem na stolnicy. Dodać masło i całość posiekać, następnie dodać 3 żółtka. Ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min. Po wyjęciu ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę. Jabłka pokroić w plasterki i ułożyć w wir na cieście. Boki ciasta posmarować dżemem jabłkowym - można go dodać wedle uznania. Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 min. (gdy w trakcie pieczenia wierzch ciasta za bardzo się przypiecze, wtedy możemy położyć kawałek folii aluminiowej).
Grillowany łosoś ze szparagami i sosem berneńskim
Grillowany łosoś ze...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 40
Muffinki z miodem i orzechami
Muffinki z miodem i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3989
Risotto grzybowe z orzechami włoskimi i natką
Risotto grzybowe z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 120
Tarta z borówkami
Tarta z borówkami
30 min. 4 łatwy
Głosów: 13
Tymbaliki w kształcie świnek
Tymbaliki w kształcie...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 707
Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem
Sałatka z kapusty...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 216