Przepis konkursowy

TORCIK BEZOWY Z KREMEM Z MLECZKA KOKOSOWEGO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 4 szt
cukier puder, 200 g
mąka ziemniaczana , 2 łyżeczki
ocet winny , 1 łyżeczka
sól, szczypta
olejek rumowy, pare kropel do smaku
mleczko kokosowe, 1 puszka
śmietana 30%, 160 ml
cukier, 1 łyżeczka
śnieżki w proszku do ubijania, 2 paczki
żurawina do dekoracji, pare sztuk
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Barbara (Zabrze)
(Głosów: 3734)


Zostań mistrzem kuchni

Na papierze do pieczenia odrysować 4 okręgi o średnicy ok. 10cm, lub 6 mniejszych okręgów. Nastawić piekarnik na 180*C. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, powoli dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, ocet winny i parę kropel olejku rumowego. Dzięki mące ziemniaczanej i occie winnym beza będzie lekką ciągliwa , a dzięki olejkowi uzyska wyśmienity aromat i smak. Masę wyłożyć na przygotowane kręgi i włożyć blachę do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec 30min. Po upieczeniu studzić w wyłączonym piekarniku jeszcze 30min. nie otwierając go. W międzyczasie przygotować krem: Zimne mleczko i śmietanę przełożyć do miski , dodać cukier , zacząć ubijać , wsypać śnieżki i ubijać jeszcze ok. 5 minut na szybkich obrotach. Gotowy krem wsadzić do lodówki. Gotowe ostudzone bezy wyłożyć na talerz , na krążek nanieść krem a następnie przykryć kolejnym krążkiem bezy. Górę udekorować kremem z owocami , w moim przepisie suszoną żurawiną lub posypać cukrem pudrem.
Pyszniutka sałatka ziemniaczano-warzywna
Pyszniutka sałatka...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 0
RUNO LEŚNE
RUNO LEŚNE
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 16
Spaghetti z cukinią
Spaghetti z cukinią
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 18
Faszerowane ogórki na sałacie z kremem balsamicznym
Faszerowane ogórki na...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 54
Szpinakowa zapiekanka, czyli zdrowie na talerzu
Szpinakowa zapiekanka,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 235
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM
ZAPIEKANKA MAKARONOWA...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8