Przepis konkursowy

KLEFTIKO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jagnięcina, 800g
ziemniaki, 4 sztuki
cebula, 2 sztuki
marchewka, 3 sztuki
pomidor, 1 sztuka
feta, 4 plasterki
czosnek, 8 ząbków
białe wytrawne wino , 50 ml
sok z 1/2 cytryny,
oliwa z oliwek , 50 ml
oregano, rozmaryn,
sól, pieprz,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Ryszard (Kraków)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszać z przyprawami, czosnkiem i oliwą. Pociąć pergamin na 8 kwadratów 35x35 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Związać sznurkiem każdą paczuszkę jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika 180 st. C. Piec ok. godziny.
Wieżyczki drobiowe ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami
Wieżyczki drobiowe ze...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1700
Pomidorowa tapenada
Pomidorowa tapenada
30 min. 4 łatwy
Głosów: 46
Zupa szpinakowa oraz czipsy z szynki prosciutto i paluszki serowe
Zupa szpinakowa oraz...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 14
Roladki drobiowe z a la kotletami ziemniaczano-brokułowymi
Roladki drobiowe z a...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 9
Tarta szpinakowa
Tarta szpinakowa
30-60 min. 4 średni
Głosów: 121
Łosoś z kurkami w sosie serowym
Łosoś z kurkami w...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 4407