Przepis konkursowy

ZUPA SZPINAKOWA ORAZ CZIPSY Z SZYNKI PROSCIUTTO I PALUSZKI SEROWE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
szpinak, 500 g
cebule, 2 szt.
czosnek, 3 szt.
ziemniaki, 2 szt.
bulion warzywny, 500 ml
śmietanka 18%, 100 ml
szynka prosciutto, 6 plasterków
ciasto francuskie, 100 g
ser żółty drobno starty, 50 g
oliwa z oliwek,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Michał (Oleśnica)
(Głosów: 14)


Zostań mistrzem kuchni

Drobno kroimy cebulę i czosnek. Przysmażamy je na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i szpinak. Czekamy aż szpinak puści wodę, po czym dodajemy bulion warzywny. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Szynkę prosciutto kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy również paluszki serowe - ciasto francuskie posypujemy serem i solą, lekko rozwałkowujemy i kroimy w cienkie paski. Paski zwijamy w spirale. Kładziemy je również na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 12 minut. Gdy warzywa w zupie będą miękkie używamy blendera by stworzyć z nich gładką masę, dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut. Gorącą zupę podajemy z chipsami z szynki i paluszkami z serem.
Zielona sałatka z papryką, oliwkami i sosem orzeszkowym
Zielona sałatka z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 6
Pijany kokos
Pijany kokos
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 236
Budyniowe babeczki z polewą czekoladową
Budyniowe babeczki z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4262
Domowe bułki z oliwkami i suszonymi pomidorami
Domowe bułki z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 18
Sernik budyniowy z mascarpone
Sernik budyniowy z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 246
Puszysty sernik
Puszysty sernik
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 27