Składniki:
Piersi z kurczaka, około 700g
Mleczko kokosowe, 400ml
Czerwona pasta curry, 2 łyżki
Cebula, 2
Papryczka chilli, 2
Olej rzepakowy, 2 łyżki
sól, szczypta
świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta
bazylia, szczypta
kolendra, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Natalia (Wrocław)
(Głosów: 15)
Mięso myję, osuszam i kroję na małe kawałki o boku około 1-1,5 cm.
Papryczki chilli kroję na bardzo drobne kawałki, odrzucam nasiona (jeśli ktoś lubi bardzo pikantne dania można je dodać)
Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę oraz chilli i smażę na dużym ogniu przez 2 minuty, aż się lekko zeszkli, dodaję pastę curry i smażę następne 2 minuty.
Kiedy składniki zaczną pięknie pachnieć, do patelni wlewam połowę mleczka kokosowego i trzymam na średnim ogniu, aż odparuje około jedna czwarta płynu.
Dodaję kawałki kurczaka oraz pozostałe mleczko, mieszam i smażę na średnim ogniu około 15-20 minut, aż mięso zmięknie.
Doprawiam solą i pieprzem a także bazylią i kolendrą.
Podaję z ryżem cytrynowym.