Przepis konkursowy

LILUSIOWY TORT URODZINOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jaja Ale jaja, 10szt
cukier, 1,5 szklanki
mąka pszenna, 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana, 0,5 szklanki
serek mascarpone, 500g
śmietana kremówka 36%, 1 litr
cukier puder, 4 łyżki
sok z cytryny, 1 cała
sok z brzoskwiń, 1 puszka
masło, 300g
cukier puder, 1,5 szklanki
mleko, 2-3 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Łukasz (Łódź)
(Głosów: 6)


Zostań mistrzem kuchni

Na wstępie uprzedzam, że całość trochę zajmie ale smak i zabawa jest warta każdej poświęconej minuty. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę zaczynając od wolnych obrotów i stopniowo je zwiększając. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier małymi porcjami. Po uzyskaniu błyszczącej masy odstawiamy mikser i zaczynamy mieszanie ręczne stopniowo dodając naprzemiennie jedno żółtko i porcję połączonych mąk. Pośpiech niewskazany, ważne aby składki dobrze się połączyły tworząc jednolitą gęstą żółtą masę. Masa musi być gęsta, puszysta ale powinna dać się wylać na blachę. Na tym etapie piekarnik musi być już nagrzany do 170 stopni. Formę o wymiarach 38 na 33 (prostokątna) wykładamy papierem pergaminowym ale tylko spód, boki zostawiamy tak jak są – ciasto po urośnięciu będzie się trzymało boków formy i nie opadnie. Masę wlewamy do formy i pukając w blachę po bokach wyrównujemy masę po całej blasze, a zarazem usuwamy powietrze z wnętrza. Pieczemy 30-40 minut na góra-dół do suchego patyka. Jak ciasto zakończy pieczenie od razu wyjmuje z pieca i z wysokości trochę nad kolanami upuszczamy blachę na podłogę (można położyć ręcznik albo ściereczki jak mamy płytki aby ograniczyć hałas) co zapobiegnie opadnięciu biszkopta. Po tym zabiegu ciasto zostawiamy w piecu z otwartymi drzwiczkami w celu wolnego wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu nożem obkrajamy ciasto od boków blachy i wyjmujemy, wykrajamy pożądany kształt oraz kroimy długim nożem na trzy równe płaty w poprzek. Krem: Krem robimy tak, że łączymy serek ze śmietanką i ubijamy do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy cukier puder i sok z całej cytryny. Ważne aby serek i śmietanka były prosto z lodówki. Układanie warstw: Każdą z warstw nasączamy sokiem np. z brzoskwiń w puszce (brzoskwinie możemy zjeść w międzyczasie :)) i nakładamy krem pozostawiając szpary na brzegach aby krem nie stykał się z powłoką lukrową. Śmietana rozpuści nam lukier dlatego musimy dodać krem maślany, który robimy z 300 g masła, 3 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki mleka utartych mikserem na jednolitą masę. Do każdej z warstw dodajemy owoce wedle uznania. Po przełożeniu całość pokrywamy warstwą kremu maślanego, pomoże nam to równo rozłożyć lukier plastyczny. Sam lukier możemy kupić, możemy kupić biały i dodać barwnik w proszku lub możemy zrobić własny lukier z dodatkiem barwnika spożywczego. Warto spróbować i zrobić wszystko samemu, wymaga to wytrwałości i wysiłku oraz nie poddawaniu się, bo efekty pojawią się dopiero pod koniec ale warto. Przepis na lukier można znaleźć w internecie, jest w miarę standardowy. Ważne aby ciągle go ugniatać co poprawia jego plastyczność oraz używać cukru pudru jako podsypki. Nakładamy rozwałkowaną masę na nasz tort i wygładzamy do uzyskania pożądanego efektu. Na koniec ozdabiamy lukrowymi detalami i wkładamy do lodówki na noc lub minimum 3-4 godziny. Smacznego :)
Pizza z kielbaską żywiecką
Pizza z kielbaską...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 0
Muffinki marchewkowe z orzeszkami ziemnymi
Muffinki marchewkowe z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 171
Brokuł pod pierzynką
Brokuł pod pierzynką
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Tort bezowy Ananasowo-Kokosowy
Tort bezowy...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 28
Zapiekanka a la Risoletto
Zapiekanka a la Risoletto
30-60 min. 6 średni
Głosów: 0
Muffinki Czekoladowe
Muffinki Czekoladowe
30-60 min. 2 średni
Głosów: 2