Przepis konkursowy

PIERNIK STAROPOLSKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka , 1 kg
jaja, 2 szt
miód pszczeli naturalny, 1 szkl
cukier, 1 szkl
mleko, 1 l
soda oczyszczona, 1 łyżka
masło, 1 kostka
smalec, 1/4 kostki
przyprawa do piernika, 2 saszetki
białka, z 2 jaj
cukier puder, 1 i 1/4 szkl
mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka
powidła śliwkowe, 1 słoik (mały)
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Helena (Kalisz Pomorski)
(Głosów: 10)


Zostań mistrzem kuchni

Miód, cukier, masło, mleko i smalec rozpuścić w garnku na wolnym ogniu (nie gotować). Po rozpuszczeniu odstawić do przestygnięcia. Po wystygnięciu dodać mąkę, jaja, przyprawę do piernika, sodę i konfiturę. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić. Wyrobione ciasto włożyć do glinianego garnka i przykryć ściereczką. Pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym terminie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Następnie wycinamy formy niezbędne do konstrukcji domku z piernika. Mogą być to również dowolne formy np. księżyce, gwiazdki, pajacyki itp. Wycięte formy pieczemy w piekarniku (na papierze do pieczenia) w temp. 180 st. przez 20 min. Aby zrobić lukier łączymy białka, cukier puder i mąkę ziemniaczaną i ucieramy, aż do uzyskania jednolitej lejącej masy. Gotowe formy z piernika składamy i dekorujemy lukrem w dowolnych wzorach. W przypadku ciasteczek piernikowych lukier można zabarwić barwnikiem spożywczym. Najlepszy smak piernik osiąga po trzech tygodniach od upieczenia. Smacznego :)
Mezalians
Mezalians
30 min. 4 łatwy
Głosów: 502
JAGODOWE MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
JAGODOWE MUFFINKI Z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 16
Kasza jaglana a la panna cotta
Kasza jaglana a la...
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 1370
Przebiegły naleśnik
Przebiegły naleśnik
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 218
Szpinakowy mech na żytniej tarcie
Szpinakowy mech na...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 181
Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i serem feta
Makaron z tuńczykiem,...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3502