Składniki:
mąka pszenna, 10 dag
cukier, 80 dag
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
kakao, 4 łyżki
jaja, 4 sztuki
czekolada gorzka, 50 gr
cukier wanilinowy, 2 łyżeczki
sól, szczypta
serek mascarpone, 25 dag
śmietana 12%, 50 ml
cukier puder, 1 łyżka
maliny, 20 dag
czekolaga gorzka , 100 gr
margaryna, 30 gr
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dosypywać cukier. Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i kakao. Miksując stale białka dodawać żółtka i mąkę. Do całości na koniec zetrzeć czekoladę i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w prostokątnej brytfannie). Gdy będzie jeszcze ciepłe zwinąć je wzdłuż dłuższego boku. Ostudzić. Serek mascarpone, śmietaną i cukier puder zmiksować na gładką masę. Gdy ciasto ostygnie, rozwinąć je, rozsmarować masę i ułożyć maliny. Zawinąć ciasno w roladę. Margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Roladę oblać polewą i udekorować malinami. Schłodzić.