Przepis konkursowy

MALINOWA RADOŚĆ NA SERKU MASCARPONE!
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 10 dag
cukier, 80 dag
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
kakao, 4 łyżki
jaja, 4 sztuki
czekolada gorzka, 50 gr
cukier wanilinowy, 2 łyżeczki
sól, szczypta
serek mascarpone, 25 dag
śmietana 12%, 50 ml
cukier puder, 1 łyżka
maliny, 20 dag
czekolaga gorzka , 100 gr
margaryna, 30 gr
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Agata (Cianowice)
(Głosów: 27)


Zostań mistrzem kuchni

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dosypywać cukier. Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i kakao. Miksując stale białka dodawać żółtka i mąkę. Do całości na koniec zetrzeć czekoladę i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w prostokątnej brytfannie). Gdy będzie jeszcze ciepłe zwinąć je wzdłuż dłuższego boku. Ostudzić. Serek mascarpone, śmietaną i cukier puder zmiksować na gładką masę. Gdy ciasto ostygnie, rozwinąć je, rozsmarować masę i ułożyć maliny. Zawinąć ciasno w roladę. Margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Roladę oblać polewą i udekorować malinami. Schłodzić.
Tort chałwowy
Tort chałwowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 8
TARTALETKI z dynią, fetą i oliwkami
TARTALETKI z dynią,...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 1312
Domowe raviolli ze szpinakiem na ostro
Domowe raviolli ze...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 14
Tort malinowy
Tort malinowy
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 4155
Ramki z ciasta francuskiego wypełnione pysznościami
Ramki z ciasta...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 2017
Krokiety z chleba tostowego
Krokiety z chleba...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 28