Przepis konkursowy

OGÓRKOWY GULASZ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
średnie ogórki, najlepiej gruntowe , 4 szt
boczek, 100g
suszone pomidory, 2 szt
czosnek, 2 ząbki
dymka ze szczypiorkiem, 1-2 pęczki
koperek, 1 pęczek
śmietana 12%, 4 łyżki
żółty ser, 50g
pieprz i sól, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Bydgoszcz)
(Głosów: 139)


Zostań mistrzem kuchni

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć pestki, ponownie przekroić wzdłuż i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Pomidory, dymkę i koperek posiekać. Czosnek rozgnieść lub posiekać. Ser utrzeć na grubych oczkach. Na głębokiej patelni lub w garnku zrumienić boczek, dodać ogórki, czosnek, pomidory i dusić na wolnym ogniu aż ogórki zrobią się „przezroczyste”. Jeśli puszczą mało soku można podlać odrobiną wody. Dodać zahartowaną śmietanę i chwilę podusić. Na koniec dodać posiekane zioła, pieprz, sól (ostrożnie gdyż boczek może być słony) oraz żółty ser. Podawać z plackami ziemniaczanymi, smażonymi talarkami z ziemniaków lub jako samodzielne danie z grzankami.
Nadziane kluski
Nadziane kluski
30 min. 6 łatwy
Głosów: 40
Kremowe Risotto z grzybami leśnymi, marchewką i łososiem
Kremowe Risotto z...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 4
Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 503
Babeczki bananowe
Babeczki bananowe
30 min. 6 łatwy
Głosów: 1
Lody na słodkim musie z dyni
Lody na słodkim musie...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 498
TORT ŚMIETANKOWO - WANILIOWY
TORT ŚMIETANKOWO -...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4132