Przepis konkursowy

PIERSI Z KURCZAKA W DOMOWYM PAPIRUSIE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pojedyncze piersi z kurczaka, 4
przyprawa do kurczaka,
papryka słodka,
wegeta,
czosnek granulowany,
tymianek, bazylia, rozmaryn , świeże lub suszone
olej,
ryż, 400 g
kurkuma, 0,5 łyżeczki
sól,
papier do pieczenia,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Dagmara (Pszów)
(Głosów: 1)


Zostań mistrzem kuchni

Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy, ewentualnie wyrównujemy, żeby kotlet był równej grubości. Papier do pieczenia obcinamy na prostokąty o wymiarach ok. 16x30 cm. Składamy na pół. Rozłożony papier smarujemy olejem, posypujemy przyprawami (oszczędnie z solą). Rozkładamy kotlety po jednym na każdy papier. Na mięso kładziemy gałązkę rozmarynu, po 1 liściu bazylii i 1 gałązce tymianku (jeżeli nie mamy świeżych ziół to poprzestajemy na suszonych). Papier składamy tak by powstały sakiewki z mięsem w środku. Na patelnię lejemy ok. 2 łyżek oleju, rozgrzewamy i wkładamy sakiewki. Pieczemy ok. 3-4 min. z każdej strony, następnie podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i dopiekamy jeszcze ok. 5 min. na małym ogniu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. 1 minutę przed końcem gotowania wsypujemy 0,5 łyżeczki kurkumy (barwi ryż na żółto). Wykładamy na talerze ryż, mięso bez papieru i polewamy ryż powstałym sosem. Smacznego!
Kokosowa panna cotta z sosem z mango
Kokosowa panna cotta z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 307
Francuskie makaroniki z mascarpone i kremem czekoladowo-orzechowym
Francuskie makaroniki...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 4731
Tort czekoladowy z kremem wiśniowym
Tort czekoladowy z...
30 min. 8 średni
Głosów: 4
Shrek
Shrek
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 1322
Sernik z kokosową nutą, malinami i malinowym ganache
Sernik z kokosową...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 22
Dorsz po chińsku
Dorsz po chińsku
30 min. 2 łatwy
Głosów: 122