Przepis konkursowy

KREWETKI W BOCZKU Z GRILLA Z ORZEŹWIAJĄCĄ SAŁĄTKĄ Z GREJPFRUTA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
krewetki tygrysie , 16 szt
boczek wędzony, 150 g
oliwa z oliwek, 5 łyżek
grejpfrut, 1 szt
szpinak baby, 50 g
cebula czerwona, 5 g
oliwki zielone, 10 szt
słonecznik łuskany, 5 g
ocet balsamiczny, 1 łyżka
sól, szczypta
pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Monika (Mysłowice)
(Głosów: 632)


Zostań mistrzem kuchni

Krewetki myjemy i osuszamy, następnie skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z grejpfruta, posypujemy pieprzem i tymiankiem, lekko mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy składniki do sałatki: szpinak baby płuczemy i odrywamy ogonki, grejpfruta obieramy ze skóry i błonek, kroimy na kawałki, cebulę kroimy w piórka. Boczek kroimy w długie plastry o szerokości ok. jednego cm, w które zawijamy zamarynowane krewetki i układamy na grillu lub patelni grillowej, grillujemy ok. 5 minut z każdej strony. Na talerzu układamy szpinak, na nim cebulę i oliwki, skrapiamy oliwą wymieszaną z octem balsamicznym, solą i pieprzem, na to układamy grejpfruta i posypujemy słonecznikiem. Podajemy z grillowanymi krewetkami. Smacznego!
Coś dobrego i niedrogiego z mięsa mielonego
Coś dobrego i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4142
Schabowe zapiekane z oliwkami
Schabowe zapiekane z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 9
Kieszonki serowe z kurczaka z sosem z karmelizowanych pomarańczy
Kieszonki serowe z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Udka faszerowane wątróbką
Udka faszerowane wątróbką
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 18
Stek z angusa australijskiego z sosem z czerwonego pieprzu
Stek z angusa...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 8
Paella de marisco
Paella de marisco
30-60 min. 4 średni
Głosów: 17