Przepis konkursowy

PIECZONY PSTRĄG W ZIOŁACH
Zdjęcie przepisu
Składniki:
patroszony pstrąg , 2 sztuki
oliwa z oliwek extra virgin Soleada, 4 łyżki
cebula pokrojona w piórka, 1 sztuka
mała papryczka chilli , 1 sztuka
pokrojone plasterki czosnku, 3 ząbki
posiekana natka z pietruszki , 1/2 pęczka
posiekany koperek , 1/2 pęczka
tymianek, 1 łyżeczka
rozmaryn, 1 łyżeczka
plasterki masła, 50 g
cytryna, 1 sztuka
sól morska,
świeżo zmielony pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Marta (Poznań)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Pstrąga należy dokładnie oczyścić, a następnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Tuszki należy oprószyć z każdej ze stron solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. To samo należy zrobić z cytryną, pamiętając o tym, żeby wcześniej dobrze ją wyszorować i sparzyć. Do każdej sztuki pstrąga wkładamy po 3 plasterki cytryny, cebuli i masła. Skórę pstrąga smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Na wierzch można też położyć plasterek masła. Do środka wkładamy również pokrojoną drobno papryczkę chilli, pokrojone plasterki czosnku, zioła oraz zieleninę. Tak przygotowaną rybę wykładamy na folii aluminiowej bądź też papierze do pieczenia. Całość pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180-190 stopni. Pstrąga możemy podać z grzankami lub frytkami. Życzę smacznego.
ZIMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ
ZIMOWE BUŁECZKI Z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 21
Tarta wytrawna z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi
Tarta wytrawna z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2247
Domowa pizza
Domowa pizza
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1002
Pływające Śledzie
Pływające Śledzie
30 min. 8 łatwy
Głosów: 24
Śmietankowy torcik
Śmietankowy torcik
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 184
Babeczki z malinami
Babeczki z malinami
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 13