Składniki:
pierś podwójna, 1 sztuka
brokuł, 1 duża sztuka
szpinak mrożony brykiet, 300 g (2/3 opakowania)
sól, pół łyżeczki
zioła prowansalskie, łyżka
przyprawa do kurczaka, łyżka
bazylia, pół łyżeczki
pieprz, według uznania
oliwa lub olej, pół łyżki
czosnek, pół ząbka
masło, pół łyżki
jogurt naturalny, łyżka
papier do pieczenia, 2 arkusze docięte na wielkość piersi
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (Mniów)
(Głosów: 3051)
Pierś z kury myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy na pół. Mieszamy oliwę, przyprawę do kurczaka, zioła, bazylie, sól i pieprz. Powstałą marynatą polewamy filety. Gotowe filety owijamy w papier i kładziemy na rozgrzanej patelni (bez oliwy). Brokuły gotujemy około 5 minut na parze. Rozmrażamy szpinak i odciskamy wodę. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i masłem, wyciskamy czosnek, dodajemy szpinak, jogurt naturalny i sól do smaku. Do gotowego szpinaku dodajemy ugotowane brokuły. Pierś podajemy na talerzu z brokułami i szpinakiem. Smacznego!