Składniki:
Smakowite ciasto francuskie z biedronki, 250 g
Zakopiańskie specjały faruki korbacze wędzone z biedronki, 100 g
Filet z piersi kurczaka świat drobiu, 500 g
ziemniaki, 500 g
średnie cebule, 2 sztuki
grzyby sezonowe - u mnie podgrzybki, 500 g
masło , 2-3 łyżki
kwaśna śmietana, 1 łyżka
świeży koper,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ksenia (Syców)
(Głosów: 97)
Filety kroimy wzdłuż na trzy paski, następnie każdy pasek przekrawamy niemalże do końca tak by po rozłożeniu podwoił swoją długość, posypujemy dowolną, ulubioną przyprawą. Ciasto francuskie kroję nożyczkami na paski szerokości około 2 cm i długości nieco dłuższej od pasków drobiowych. Każdy włos naszego warkocza składa się: z paska kurczaka, paska ciasta francuskiego oraz jednego korbacza wędzonego. Gdy każdy z trzech włosów jest przygotowany jak powyżej, delikatnie zaplatamy warkocz. Pieczemy około 20 minut na górnej i dolnej grzałce w 180 stopniach, 2 minuty przed końcem podwyższamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy tylko na górnej grzałce.
Ziemniaki ugniatamy z łyżką masła i śmietany na pure, wykładamy na talerze kulką do lodów. Grzyby przesmażamy na maśle z cebulką. Warkocze podajemy na półmisku, ziemniaki i grzyby posypujemy koprem. Smacznego! Na zdjęciu przedstawiona jedna porcja.