Przepis konkursowy

PIJANA ŚLIWKA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Śliwki węgierki, 2,5 kg
Cukier, 1 szklanka
Likier Amaretto , 200 ml
Słoiki, 8 musztardówek lub 5 dżemówek
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Krzysztof (Warszawa)
(Głosów: 4208)


Zostań mistrzem kuchni

Słodki dżem o interesującym smaku z nutką migdałów. Idealnie będzie pasował do tostów, naleśników czy racuchów o ile oprzecie się jedzenia go prosto ze słoika. Nie ma też obawy, że upijecie się nim, gdyż procenty wyparowują podczas gotowania. Śliwki umyć i wydrążyć pestki. Wrzucić do dużego garnka, zasypać cukrem, wymieszać i przykryć folią spożywczą. Zostawić na ok. godzinę by owoce puściły sok. Następnie gotujemy śliwki ok. godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odstawiamy konfiturę do całkowitego ostygnięcia (na ok. 6-12 h). Śliwki gotujemy ponownie ok. godzinę, tym razem mieszając bardzo często, gdyż masa jest już gęsta i może się przypalić. Dolewamy alkoholu i gotujemy jeszcze 10 minut. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Słoiki przykrywamy szczelnie kocem aby jak najdłużej zatrzymały temperaturę, dzięki czemu dobrze się zawekują.
Azjatycka tarta z kurczakiem
Azjatycka tarta z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 42
Szpinakowe słońce na francuskim cieście
Szpinakowe słońce na...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 78
Tort panieński
Tort panieński
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 5
Grillowany łosoś ze szparagami i sosem berneńskim
Grillowany łosoś ze...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 40
Tarta mascarpone z nutką whisky i jagodami
Tarta mascarpone z...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 70
Tort malinowo czekoladowy
Tort malinowo czekoladowy
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 25