Przepis konkursowy

PIJANA ŚLIWKA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Śliwki węgierki, 2,5 kg
Cukier, 1 szklanka
Likier Amaretto , 200 ml
Słoiki, 8 musztardówek lub 5 dżemówek
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Krzysztof (Warszawa)
(Głosów: 4208)


Zostań mistrzem kuchni

Słodki dżem o interesującym smaku z nutką migdałów. Idealnie będzie pasował do tostów, naleśników czy racuchów o ile oprzecie się jedzenia go prosto ze słoika. Nie ma też obawy, że upijecie się nim, gdyż procenty wyparowują podczas gotowania. Śliwki umyć i wydrążyć pestki. Wrzucić do dużego garnka, zasypać cukrem, wymieszać i przykryć folią spożywczą. Zostawić na ok. godzinę by owoce puściły sok. Następnie gotujemy śliwki ok. godzinę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odstawiamy konfiturę do całkowitego ostygnięcia (na ok. 6-12 h). Śliwki gotujemy ponownie ok. godzinę, tym razem mieszając bardzo często, gdyż masa jest już gęsta i może się przypalić. Dolewamy alkoholu i gotujemy jeszcze 10 minut. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Słoiki przykrywamy szczelnie kocem aby jak najdłużej zatrzymały temperaturę, dzięki czemu dobrze się zawekują.
Roladki Schabowe z pieczarkami i serem
Roladki Schabowe z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 1704
Sernik z kokosową nutą, malinami i malinowym ganache
Sernik z kokosową...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 22
Tost z pastą jajeczną i z suszonych pomidorów
Tost z pastą jajeczną...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 0
Muszle z nadzieniem porowo-cukiniowym
Muszle z nadzieniem...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 53
Chicago Style Pizza
Chicago Style Pizza
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 28
Kotleciki drobiowe z czerwoną soczewicą
Kotleciki drobiowe z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 36