Przepis konkursowy

RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka przenna , 1/2 kg
margaryna, 200 g
śmietana 18%, 200-250 ml
cukier , 1/4 szklanka
cukier wanilinowy, 30 g
śmietana kremówka, 0,5 l
cukier puder, 4 łyzki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Iwona (Sosnowiec)
(Głosów: 1608)


Zostań mistrzem kuchni

Mąkę przesiać, margarynę zetrzeć na tarce do warzyw, dodać śmietanę i cukier wanilinowy. Zagnieść na jednolitą masę. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do dłoni. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce ok. 20 min. W tym czasie przygotowałam foremki do rurek i blachę do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto należy rozwałkować dość cienko, tak żeby można było z niego wycinać dość długie paski. Paski powinny być szerokości około 1,5 centymetra. Ciasto nawijamy na foremki od cieńszej strony (nie zawijać do samego końca, gdyż utrudnia to wyciąganie z foremki). Nawinięte ciasto na rurkę należy obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze (nie za ciasno by mogły upiec się dokładnie). Pieczemy na złoty kolor przez około 20 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Po wystygnięciu rurek uzupełniamy rurki bita śmietaną. Można użyć też kremu budyniowego.
Polędwiczka wieprzowa z pijaną śliwką
Polędwiczka wieprzowa...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 9
Piersi z kurczaka w domowym papirusie
Piersi z kurczaka w...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Grillowany łosoś w sosie jogurtowo-ogórkowym w koszyczkach makaronowych
Grillowany łosoś w...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 181
Pizza z kielbaską żywiecką
Pizza z kielbaską...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 0
Sernik z masą kajmakową na czekoladowym brownie
Sernik z masą...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 69