Składniki:
piersi kurczaka , 4 szt.
ziemkniaki, 1 kg
papryka czerwona, 4 szt.
mięta, pęczek
pietruszka, pęczek
cebula, 3szt.
papryka ostra, 1/2 łyżeczki
przyprawa do kurczaka, 2 łyżki
oliwa z oliwek ,
piepsz,
sól,
szczypiorek,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Aneta (Częstochowa)
(Głosów: 2)
Ziemniaki gotujemy z odrobiną soli. Pietruszkę, miętę oliwę z oliwek oraz sól i pieprz miksujemy.
Gdy ziemniaki się ugotują obtoczyć je w zmiksowanych ziołach.Paprykę pokroić w paski a cebule w cieniutkie piórka. Przesmażyć na patelni do miękkości dodać paprykę ostra w proszku oraz sól, można dodać troszkę cukru.Pierś umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić na małe kotlety i delikatnie rozbić je dłonią. Przyprawić oliwą z oliwek ,przyprawą do kurczaka oraz szczyptą soli. Smażyć na rozgrzanej patelni ok. 4 min z każdej strony. Gdy wszystko będzie gotowe podawać razem posypane szczypiorkiem. Smacznego :)