Przepis konkursowy

SPAGHETTI ALLA BOLOGNESE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
cebula drobno posiekana, 1 szt.
czosnek rozgnieciony, 3 szt.
marchew oskrobana i starta, 1 szt.
mielona wołowina lub wieprzowina, 350 g.
pomidory z puszki posiekane, 400 g.
suszone oregano (Prymat), 3 łyżeczki
czerwone wino, 125 ml.
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
sól i pieprz,
makaron spaghetti,
oliwa z oliwek,
starty ser,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Ewelina (Kędzierzyn-Koźle)
(Głosów: 63)


Zostań mistrzem kuchni

Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę (ok. 3 minut). Dodać czosnek i marchew, podsmażyć 3-4 minuty. Dołożyć mielone mięso i smażyć na ostrym ogniu przez kolejne 3 minuty, aż zbrązowieje. Dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić przez ok. 60 minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy w osolonej wodzie. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem bolognese, posypać serem i udekorować świeżą bazylią. Smacznego... :)
Pizza z młodą cukinią, szpinakiem i mozarellą
Pizza z młodą cukinią,...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 74
Hamburger
Hamburger
30 min. 2 łatwy
Głosów: 148
Fileciki z pieczarkami i serkami topionymi
Fileciki z pieczarkami...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 22
Chrupiące ziemniaczki z kurczakiem na patelni
Chrupiące ziemniaczki...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 4268
Panna Cotta
Panna Cotta
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 31
Jesienny krokiet
Jesienny krokiet
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3