Przepis konkursowy

TARTA MASCARPONE Z NUTKĄ WHISKY I JAGODAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
serek mascarpone, 500 g
cukier, 3 łyżki
jaja, 4 szt.
herbatniki, 300g
czekolada gorzka, 1 szt.-100g
masło, 100g
whisky (np.Johnnie Walker Red Label), 100ml
mocna kawa , 100ml
jagody, 150g
kakao,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Dariusz (Wójtowa)
(Głosów: 70)


Zostań mistrzem kuchni

Pokruszyć herbatniki, można wałkiem do ciasta, ale nie bardzo drobno. W naczyniu rozpuścić czekoladę z masłem, wsypać herbatniki, wlać kawę i alkohol. Wszystko razem wymieszać- powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Masą z herbatników wyłożyć formę do tarty i wstawić do lodówki, by tężała, a w międzyczasie zabrać się za masę serową. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej na gęstą, puszystą masę. Następnie ubić pianę z białek. Powoli dodawać serek mascarpone i pianę delikatnie wszystko mieszając. Tak przygotowaną masę wylać na herbatnikowy spód, a na wierzchu ułożyć jagody. Wstawić do lodówki. Powinno wystarczyć 2 godz., jeżeli masa z żółtek nie ubiła się na sztywno, wówczas może być potrzeba pozostawienia deseru w lodówce do stężenia na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.
KASZANKA POD KOŁDERKĄ
KASZANKA POD KOŁDERKĄ
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 69
Marynowany kurczak z ryżem i warzywami
Marynowany kurczak z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 42
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
Makaron ze szpinakiem...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 3
Kotlet a la pizza
Kotlet a la pizza
30 min. 4 łatwy
Głosów: 17
Łososiowa przekąska
Łososiowa przekąska
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 65
Warkocz Francuski
Warkocz Francuski
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 21