Składniki:
tilapia filet, 200 g
burak czerwony średni, 1 sztuka
marchewki, 2 sztuki
zielony groszek, 100 g
fasolka szparagowa, 150 g
pieczarki, 100 g
pomidorki dekoracyjne, koktajlowe, do dekoracji
sałata zielona i pietruszka, do dekoracji
mąka pszenna, do panierowania tilapii
masło klarowane, do usmażenia tilapii
sól, pieprz , do smaku
sos sałatkowy i olej, sos do warzyw
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Maria (Zbrosławice)
(Głosów: 10)
Tilapię oskórować, umyć, filety lekko oprószyć solą i pieprzem. Warzywa (burak, marchew, groszek, fasolka, pieczarki) oczyścić pokroić i ugotować na parze. Tilapię panierować w mące i usmażyć na klarowanym maśle. Rybę ułożyć na talerzu, uformować serduszka, wyłożyć wystudzone warzywa, dodać sałatę, zieloną pietruszkę, pomidorki, polać sosem sałatkowym. Estetycznie podać i udekorować.
Danie zdrowe i bogate w cenne składniki odżywcze, kolorowe dzięki czemu pobudza zmysły, przecież najpierw jedzą nasze oczy. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i nadaje się nawet dla dzieciaków niejadków.