Przepis konkursowy

TORCIK URODZINOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jaja (ale jaja), 7
cukier, 1,25 szkl
mąka, 1.25
budyń, 1 opakowanie
woda zimna, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1,2 łyżeczki
kremówka (mleczna dolina), 1320 ml ( 4 kubeczki po 330 ml)
serek mascarpone, 1 szt
czekolada biała, 2 szt
żelatyna , 2 łyżki
woda gorąca, 0.5 szkl
cukier puder, 0,5 szkl
masa cukrowa, 750g (żółta, zielona, różowa)
masło, 250g
cukier waniliowy, 2 opakowania
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Inga (Września)
(Głosów: 1)


Zostań mistrzem kuchni

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu.:) Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1,25 szkl cukru i ubijamy jeszcze przez 3 minuty, żółtka mieszamy z zimną wodą i dodajemy do białek. Ubijamy 3 minuty. Wyłączamy mikser. Drewnianą łopatką mieszamy i dodajemy połączoną przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Przygotowujemy tortownicę 26 cm średnicy i wykładamy dno papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 min. Sprawdzamy patyczkiem po tym czasie i wyciągamy gdy owy patyczek jest suchy. Zostawiamy do ostygnięcia. Przechodzimy do zrobienia masy czekoladowo-śmietanowej. Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i dodajemy biała czekoladę. Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Chłodzimy w lodówce aby śmietana była zimna. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Chłodzimy w lodówce by była lejąca ale nie tężejąca. gdy śmietana jest już zimna ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i żelatynę oraz cukier waniliowy cały czas ubijając mikserem na wolniejszych obrotach. Gdy masa jest już gotowa przecinamy zimny biszkopt na 3 części. Przekładamy pierwszą i drugą warstwę masą czekoladowo-śmietanową. Formujemy w trakcie przekładania masą kształt piłki przeciętej na pół. Trzecią wierzchnią warstwę biszkopta smarujemy masłem roztartym z cukrem pudrem. Przechodzimy do tworzenia naszej tortowej bohaterki czyli rybki. rozwałkowujemy masę cukrową żółtą i kładziemy na naszą półpiłkę tortową. Formujemy płetwy, ogon, z zielonej masy wodorosty. Barwnikiem spożywczym malujemy detale takie jak oczy, uśmiech, paseczki na płetwach. Wycinamy z literek napis i przyklejamy na górę tortu. Dla dziecka niesamowita niespodzianka, dla mamy nieoceniona radość z efektu i smaku. Smacznego!
Tortilla Kasi
Tortilla Kasi
30 min. 2 łatwy
Głosów: 184
Zapiekany bakłażan z piersią kurczaka, serem gorgonzola i warzywami duszonymi w białym winie
Zapiekany bakłażan z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 29
Ciasto z bananami bez pieczenia
Ciasto z bananami bez...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 12
Zapiekanka mięsno-pomidorowa z pieczarkami
Zapiekanka...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 13
Czekoladowa tarta z porzeczkami
Czekoladowa tarta z...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 261
Tort leśny mech
Tort leśny mech
30-60 min. 8 średni
Głosów: 2