Przepis konkursowy

WIEPRZOWINA Z BROKUŁEM I PIEPRZEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Wieprzowina miękisz, 500 g
Kapusta brokuła, 400 g
Czosnek, 2 ząbki
Orzechy orzech leśny, 70 g
Słodki pieprz, 2 szt
Wołowy bulion, 1/2 st
Oliwa, 2 łyżki stołowe
Pieprz czarny mielony,
Cukrowy piasek, 1 szczypta
Krochmal ziemniaczany, 2 łyżki stołowe
Sojowy sos, 2 łyżki stołowe
Ryż,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Olena (Szczecin)
(Głosów: 42)


Zostań mistrzem kuchni

Rzetelnie wyszorujemy pod bieżącą zimną wodą dzwonko mięsa - wieprzowiny. Obsuszymy jej papierowym ręcznikiem i przygotujemy się kroić potrzebnymi dzwonkami. A kroić będzie cienkimi prążkami szerokością w przybliżeniu do 1,5 cm. Brokuł wyszorujemy i rozbierzemy na oddzielne kwiatostany. Grube fragmenty kwiatostanów pokroimy kawałkami. Cebulę oczyścimy od łupiny i przemyjemy pod bieżącą wodą. Pokroimy łuk podłodze kółkami. Przemyjemy i pokroimy drobnymi kostkami słodki pieprz. Dla piękności najlepiej wykorzystać i słodką paprykę i zieloną.Czosnek również oczyścimy i drobno narąbiemy, można przeprowadzić jego za pragnieniem przez prasę.Mięso, które przygotowaliśmy, przysolimy i popieprzymy czarnym mielonym pieprzem, również przysypiemy ziemniaczanym krochmalem. Na teflonie szerokiej patelni rozgrzejmy oliwę. Odprawimy tam porcja mięso. Obsmażamy jego na silnym ogniu, stale mieszając w przybliżeniu po 3 minutę ze wszystkich stron. Potem zdejmiemy jego z patelni do innej pojemności i nakryjemy przykrywką, żeby ono nie ochłonęło szybko.Na oliwie, co pozostało, do nurtu w przybliżeniu 1-2 minut obsmażamy następne jarzyny: słodki pieprz, cebula i kapusta brokuła. Potem dodamy tu że i czosnek.Polejemy jarzyny sojowym sosem i dodamy tu że wołowy bulion. Udowodnimy zawartość do wrzenia. Potem ugotujemy ich jeszcze 5-6 minut. Tymczasem oczyścimy orzeszki i pokrajemy w ich dowolne kostki.Wtedy przez odprowadzony czas dodamy do patelni obsmażone przedtem mięso i orzeszki. Gasimy wszyscy razem jeszcze 4-5 minut. Gotową potrawę popieprzymy czarnym mielonym pieprzem i osolimy według smaku. Nie zapomnijcie również dodać i jedną szczyptę cukrowego piasku.
Naleśniki z serkiem Mascarpone
Naleśniki z serkiem...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3
Naleśniki z mlekiem kokosowym, karmelizowanymi owocami i musem truskawkowym
Naleśniki z mlekiem...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 33
Soczyste kieszonki  z piersi kurczaka
Soczyste kieszonki z...
30 min. 4 średni
Głosów: 1735
Sernik na zimno w kolorach lata
Sernik na zimno w...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 74
Gruszka karmelizowana w miodzie
Gruszka karmelizowana...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4014
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim
Piersi z kurczaka ze...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 15