Przepis konkursowy

JAJKOWE BIEDRONKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 2szt
oliwki czarne, 4-5szt
majonez, 1/3 łyżeczki
sałata, 2-3 liście
wykałaczki, 2szt
barwnik czerwony, 1 szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Ewa (Legnica)
(Głosów: 18)


Zostań mistrzem kuchni

Jak to dobrze że Biedronka jest tak blisko ;) Biedroneczki możemy sobie zjeść z majonezem. Biedroneczki są w kropeczki Jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy ze skorupek. Do miski (najlepiej szklanej) dodajemy szczyptę barwnika czerwonego i zalewamy gorącą wodą-mieszamy i wkładamy tam jajka.Trzymamy do uzyskania czerwonego zabarwienia. Następnie wyjmujemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.Z każdego jaja odcinamy lekko spód pod kątem żeby dobrze stały. Na talerzu układamy sałatę na nie jajka.W każdym jaju robimy nacięcie nożem wzdłuż grzbietu.W nacięcia wpychamy oliwki pokrojone w cienkie paseczki.Po bokach dokładamy kropki z oliwek pokrojonych w cienkie krążki. Z całych oliwek robimy główki a w nich małe nacięcia na czułki z oliwek.Z majonezu robimy oczka , uśmiech.Na wykałaczki nabijamy głowy a następnie wpychamy w jajo i możemy podawać :-)
Dorsz, topinambur, rydze, brukselka
Dorsz, topinambur,...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 21
Tarta z brokułami i serem feta
Tarta z brokułami i...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 3975
WOŁOWINA W PIWIE KARMELOWYM
WOŁOWINA W PIWIE...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 53
Tort Mileny
Tort Mileny
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 62
TARTALETKI z dynią, fetą i oliwkami
TARTALETKI z dynią,...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 1312
Calzone pomidorowe z nutką pikanterii
Calzone pomidorowe z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 2