Przepis konkursowy

JAJKOWE BIEDRONKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 2szt
oliwki czarne, 4-5szt
majonez, 1/3 łyżeczki
sałata, 2-3 liście
wykałaczki, 2szt
barwnik czerwony, 1 szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Ewa (Legnica)
(Głosów: 18)


Zostań mistrzem kuchni

Jak to dobrze że Biedronka jest tak blisko ;) Biedroneczki możemy sobie zjeść z majonezem. Biedroneczki są w kropeczki Jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy ze skorupek. Do miski (najlepiej szklanej) dodajemy szczyptę barwnika czerwonego i zalewamy gorącą wodą-mieszamy i wkładamy tam jajka.Trzymamy do uzyskania czerwonego zabarwienia. Następnie wyjmujemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.Z każdego jaja odcinamy lekko spód pod kątem żeby dobrze stały. Na talerzu układamy sałatę na nie jajka.W każdym jaju robimy nacięcie nożem wzdłuż grzbietu.W nacięcia wpychamy oliwki pokrojone w cienkie paseczki.Po bokach dokładamy kropki z oliwek pokrojonych w cienkie krążki. Z całych oliwek robimy główki a w nich małe nacięcia na czułki z oliwek.Z majonezu robimy oczka , uśmiech.Na wykałaczki nabijamy głowy a następnie wpychamy w jajo i możemy podawać :-)
Pizza PARMA z szynką parmeńską i rukolą
Pizza PARMA z szynką...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 101
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem
30 min. 4 łatwy
Głosów: 58
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i musem owocowym
Pyszne ciasto...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 9
Pyszna sałatka pieczarkowa
Pyszna sałatka...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 10
Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka
30 min. 6 średni
Głosów: 253
Parówki w cieście francuskim z serem i ziołami
Parówki w cieście...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 59