Przepis konkursowy

BISZKOPTOWY CHUDZIELEC Z JABŁKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jabłka kwaskowate, starte na dużych oczkach , 5 szt.
Cynamon, 1 łyżka
Cukier, 1 łyżka
Masło, 1 łyżka
Mąka pszenna, 1 szkl.
Mąka ziemniaczana , 1/2 szkl.
Cukier, 3/4 szkl.
Cukier wanilinowy , 16 g
Jajka, 5 szt.
Masło roztopione, ostudzone , 200 g
Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Katarzyna (Mszana Dolna)
(Głosów: 34)


Zostań mistrzem kuchni

Jabłka przesmażamy na maśle z cukrem i cynamonem, często mieszając. Składniki na biszkopt: • 1 szklanka mąki pszennej przesianej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej przesianej • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 5 jaj • 200 g masła rozpuszczonego i ostudzonego • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubijam białka na puszystą pianę, dodaję cukier, ponownie ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana stanie się puszysta i lśniąca. Do masy wsypuję mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam i na koniec wlewam przestudzone masło, łączę składniki. 1/3 masy wylewam na przygotowaną wcześniej blaszkę lub tortownicę, wyrównuję powierzchnię łopatką i daję do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Kiedy ciasto lekko się zetnie i przyrumieni, wyciągam z piekarnika i wykładam na ciasto przesmażone jabłka. Na jabłka daję pozostałą część masy biszkoptowej, wyrównuję i ponownie daję do piekarnika. W moim piekarniku ciasto piecze się ok. 30 min. w blaszce i 35 min. w tortownicy w temp. 190 stopni. Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem. Życzę Smacznego!
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Zupa dyniowa z...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 19
Schab szpikowany jabłkami
Schab szpikowany jabłkami
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 384
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 128
Sałatka ze szpinakiem i szynką
Sałatka ze szpinakiem...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Tort z mascarpone
Tort z mascarpone
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 79
Maliny na gorąco
Maliny na gorąco
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1