Przepis konkursowy

CIASTO SHREK
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jajka, 5 szt.
Mąka pszenna, 1 szkl.
Cukier wanilinowy, 1 łyżeczka
Cukier, 0,5 szkl.
Mąka ziemniaczana, 0,25 szkl.
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Budyń waniliowy, 3 szt.
Zielony sok, 900 ml
Zielone galaretki (kiwi, gruszka lub agres), 4 szt.
Ciastka z galaretką i czekoladą, 2 paczki
Śmietana 30 %, 500 ml
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Joanna (Szczecin)
(Głosów: 384)


Zostań mistrzem kuchni

Jajka ubić na puszystą masę (nie trzeba oddzielać białek od żółtek). Dodać pół szklanki cukru oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Następnie miksować do rozpuszczenia się cukrów. Powoli, partiami dodawać przesiane mąki wraz z łyżeczką proszku do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia się składników i wlać do formy. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić. Z soku odlać 250 ml (szklankę) i wymieszać w niej 3 paczki budyniu. Pozostałą część soku zagotować. Wlewać szklankę z sokiem i budyniami powoli na gotujący się sok, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na ostudzony biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia. Rozpuścić 2 galaretki w 800 ml gorącej wody. Gdy zaczną tężeć wylać je na masę budyniową. Pozostawić na minimum 2 godziny w lodówce. Następnie rozpuścić 2 galaretki w 250 ml gorącej wody. Ubić śmietankę na kremową masę (może to trochę potrwać). Ostudzoną i tężejącą galaretkę powoli wlewać do śmietanki. Wymieszać. Wylać na masę galaretkową. Gdy masa zacznie tężeć wsadzić w nią ciastka. Zostawić ciasto do całkowitego stężenia na kilka godzin. SMACZNEGO!
Malinowa radość na serku mascarpone!
Malinowa radość na...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 27
Pyszna tarta z borowkami, granatem i musem z bialej czekolady
Pyszna tarta z...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 87
Bezglutenowy tort czekoladowo-bananowy
Bezglutenowy tort...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4132
JAJKO W KOSZULCE NA ZAPIEKANYM CHLEBIE
JAJKO W KOSZULCE NA...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 341
Jabłecznik góralki
Jabłecznik góralki
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 30
Szparagi w sosie holenderskim z prosciutto
Szparagi w sosie...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 122