Przepis konkursowy

NALEŚNIKOWE ESY FLORESY TRUSKAWKAMI ZAPIEKANE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 1 szkl.
jajka, 2 szt.
mleko, 1 szkl.
zimna woda, 1 szkl.
masło, 3 łyżki (+ 1)
kakao, 1 łyżka
serek mascarpone, 250 g
cukier waniliowy, 1 łyżka
truskawki (mrożone), 200 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Magdalena (Kutno)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy 2 jajka. Wlewamy mleko, wodę, stopione masło. Delikatnie solimy. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Ok. 1 łyżki wazowej odlewamy do osobnej miseczki, dodajemy kakao i mieszamy. W białego ciasta smażymy naleśniki, na których ciemnym ciastem rysujemy esy floresy. Naleśniki odkładamy. Serek mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym. Truskawki delikatnie rozmrażamy (można w mikrofali przez 1-2 min.). Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Naleśniki układamy gładką stroną do góry. Smarujemy serkiem mascarpone, utykamy pojedynczymi truskawkami i rolujemy. Układamy w formie do zapiekania. Obsypujemy pozostałymi truskawkami, prószymy cukrem i zapiekamy przez 20 min. w 150 st. Podajemy na ciepło. (z podanej porcji ciasta powinno wyjść 6 naleśników).
Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym
Tilapia na purée z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 0
Dorsz, topinambur, rydze, brukselka
Dorsz, topinambur,...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 21
Dahl ze smażoną tilapią i sałatką z rukoli
Dahl ze smażoną...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 199
Lasagne all carolina
Lasagne all carolina
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 10
TARTALETKI z dynią, fetą i oliwkami
TARTALETKI z dynią,...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 1312
Serowa miseczka z miksem sałatkowym
Serowa miseczka z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 68