Przepis konkursowy

OSTRA PIZZA CHILLI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka na pizzę włoską, 2 szkl.
drożdże, 10 dag
cukier, 1 łyżeczka
sól, 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
woda, 0.5 szkl.
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
papryczka chilli, 1 szt.
ser żółty, 10 dag
kiełbasa podsuszana, 15 dag
boczek, 5 dag
cebula, 1 szt.
papryka, 1 szt.
oliwki, 3 łyżki
kapary, 2 łyżki
kukurydza konserwowa, 3 łyżki
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Dariusz (Zambrów)
(Głosów: 3258)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto: Do wody dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej olej oraz sól. Mieszaninę drożdży wlewamy do mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest wyrobione odstawiamy je na 30 minut w ciepłe miejsce. Sos: koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami prowansalskimi i łyżeczką oliwy z oliwek. Przygotowujemy pozostałe składniki pizzy: papryczkę chilli drobno siekamy, ser ścieramy na tarce, kiełbasę i boczek kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę, oliwki, kapary oraz kukurydzę odsączamy z wody. Kiedy ciasto wyrosło umieszczamy je w blasze. Staramy się palcami uformować wyższe brzegi pizzy, dzięki czemu dodatki nie będą nam spadać podczas jedzenia. Ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym sosem. Kolejno umieszczamy na pizzy wcześniej przygotowane: papryczki chilli, ser, kiełbasę, boczek, cebulę, paprykę, oliwki, kapary, kukurydzę. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu podajemy z ketchupem Madero.
Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 1
Pizza Shomontto
Pizza Shomontto
30-60 min. 2 średni
Głosów: 3
Cukinia faszerowana dynią i mięsem mielonym
Cukinia faszerowana...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 16
Biało-czerwony duet
Biało-czerwony duet
30 min. 2 łatwy
Głosów: 18
JAGODOWE MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
JAGODOWE MUFFINKI Z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 16
Łabędzie nad zalewem
Łabędzie nad zalewem
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 8