Przepis konkursowy

SPAGHETTI CARBONARA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
makaron spaghetti, 1 opakowanie
żółtka, 6 szt
parmezan , 50 g
boczek, 200 g
śmietana 18%, 400 g
cebula, 1 szt
wino białe, 50 ml
oliwa, 5 łyżek
świeża bazylia , 1 gałązka
sól,
pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Małgorzata (Ożarów)
(Głosów: 37)


Zostań mistrzem kuchni

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy ale nie hartujemy zimną wodą. Boczek kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy całość jeszcze przez kilka minut razem z poszatkowaną bazylią. Do miski wlewamy śmietanę, żółtka oraz wino. Dodajemy parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem. W dużym garnku podsmażamy przez chwilę makaron z boczkiem i cebulą. Dodajemy mieszankę z miski. Całość delikatnie łączymy ze sobą potrząsając garnkiem. Na koniec doprawiamy danie oliwą.
Rogaliki
Rogaliki
30 min. 4 średni
Głosów: 1723
Makaron Lumaconi z dorszem i suszonymi pomidorami zapiekany w cytrynowym beszamelu
Makaron Lumaconi z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 13
Zupa chilli z kurczakiem
Zupa chilli z kurczakiem
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Koszyczki  nadziewane szpinakiem i kurczakiem
Koszyczki nadziewane...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 4042
Sernik z jogurtu greckiego
Sernik z jogurtu...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 20
W prostocie siła doznań podniebienia, czyli farfalle z tuńczykiem
W prostocie siła...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4