Przepis konkursowy

RAMKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO WYPEŁNIONE PYSZNOŚCIAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ciasto francuskie , Jedno opakowanie
Pierś z kurczaka, Jedna
Pomidorki koktajlowe , 125g
Niebieski ser pleśniowy, 100g
Suszone pomidory, 100g
Czosnek, 2 ząbki
Żółtko , 1 duże
Zioła prowansalskie, 2 łyżki
Oliwa, 1 łyżka
Sól, pieprz, Do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Aleksandra (SIEDLCE)
(Głosów: 2017)


Zostań mistrzem kuchni

Pokroić pierś z kurczaka w krótkie paski, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich(resztę zostawić na posypanie przed pieczeniem). Pokroić drobno czosnek i suszone pomidory w plastry. Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć pierś z kurczaka, dodając czosnek i suszone pomidory. Wystudzić całość, pozbywając się nadmiaru tłuszczu(kładąc na ręcznik papierowy). Wykroić prostokąty(rozmiar według apetytu) i cienkie paseczki z ciasta francuskiego. Położyć je na papierze do pieczenia. Ułożyć paseczki na bokach prostokątów i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Wypełnić środek ciasta francuskiego ostudzonym kurczakiem, pokrojonym serem pleśniowym i połówkami pomidorków, posypać ziołami prowansalskimi. Piec w nagrzanym piekarniku(180 stopni) aż do nabrania przez ciasto złocistego koloru. Polecam podawać ze świeżą sałatą. Smacznego!
Delikatne rogale z mleczkiem kokosowym
Delikatne rogale z...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 49
Egzotyczne curry z kurczakiem
Egzotyczne curry z...
30 min. 4 średni
Głosów: 73
Sernik z dyni z pianką kokosową
Sernik z dyni z pianką...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 5
Leczo
Leczo
30 min. 4 łatwy
Głosów: 19
Tarta serowo-pomidorowa
Tarta serowo-pomidorowa
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 431
TARTALETKI z dynią, fetą i oliwkami
TARTALETKI z dynią,...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 1312