Przepis konkursowy

TAGLIATELLE Z POREM I PROSCIUTTO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
duże pory, 2 szt.
szynka prosciutto, 6 plasterków
kromki cheba, 2szt.
makaron tagliatelle, 500g
bulion, 500ml
wino białe wytrawne, 125ml
gałązka świeżego rozmarynu, 1szt
masło, 50g
oliwa, 30ml
gałązka świeżej bazylii, 1szt
parmezan, 50g
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Adam (Ligota)
(Głosów: 136)


Zostań mistrzem kuchni

Przekrój pora wzdłuż na pół i pokrój w paseczki. Smaż na maśle przez chwilę mieszając, dodaj bulion, a następnie wino. Na pory ułóż plastry szynki prosciutto. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką pozostaw na 20 minut. Włóż do malaksera chleb i rozmaryn, wlej jedną łyżkę oliwy i zmiksuj, aby uzyskać okruchy. Upraż je na złoto na patelni regularnie nią wstrząsając. Do posolonego wrzątku wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zdejmij pory z szynką z pieca, wyłóż z patelni szynkę i drobno pokrój i wrzuć z powrotem do porów. Dodaj ugotowany makaron i uprażone okruchy i przemieszaj. Przełóż makaron na półmisek skrop oliwą i posyp startym parmezanem, dodaj listki bazylii. Smacznego.
Gofry na słodko
Gofry na słodko
30 min. 4 łatwy
Głosów: 18
Kremowa zupa z dyni
Kremowa zupa z dyni
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 2476
Chrupiące ziemniaczki z kurczakiem na patelni
Chrupiące ziemniaczki...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 4268
Mocno czekoladowy tort z suszonymi owocami i nutellą
Mocno czekoladowy tort...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 8
Jesienna pizza
Jesienna pizza
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 7
Krwisty tuńczyk
Krwisty tuńczyk
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2