Przepis konkursowy

TAGLIATELLE Z POREM I PROSCIUTTO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
duże pory, 2 szt.
szynka prosciutto, 6 plasterków
kromki cheba, 2szt.
makaron tagliatelle, 500g
bulion, 500ml
wino białe wytrawne, 125ml
gałązka świeżego rozmarynu, 1szt
masło, 50g
oliwa, 30ml
gałązka świeżej bazylii, 1szt
parmezan, 50g
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Adam (Ligota)
(Głosów: 136)


Zostań mistrzem kuchni

Przekrój pora wzdłuż na pół i pokrój w paseczki. Smaż na maśle przez chwilę mieszając, dodaj bulion, a następnie wino. Na pory ułóż plastry szynki prosciutto. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką pozostaw na 20 minut. Włóż do malaksera chleb i rozmaryn, wlej jedną łyżkę oliwy i zmiksuj, aby uzyskać okruchy. Upraż je na złoto na patelni regularnie nią wstrząsając. Do posolonego wrzątku wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zdejmij pory z szynką z pieca, wyłóż z patelni szynkę i drobno pokrój i wrzuć z powrotem do porów. Dodaj ugotowany makaron i uprażone okruchy i przemieszaj. Przełóż makaron na półmisek skrop oliwą i posyp startym parmezanem, dodaj listki bazylii. Smacznego.
Kocie Oczka
Kocie Oczka
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 3
Kasza jaglana a la panna cotta
Kasza jaglana a la...
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 1370
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i żurawiną
Sałatka z tuńczykiem,...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Stek z tuńczyka na szpinaku
Stek z tuńczyka na...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4007
Tarta jeżynowa z nutką białej czekolady
Tarta jeżynowa z nutką...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 137
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM
ZAPIEKANKA MAKARONOWA...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8