Przepis konkursowy

ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM, SZAFRANEM, ŚWIEŻO ZMIELONĄ GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ, IMBIREM, PODANE Z GRILLOWANĄ GRUSZKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Upieczona dynia, 0,5 kg
Duża cebula, 1 szt.
Gruszka, 1 szt.
Czosnek, 2-3 ząbki
Mleczko kokosowe House of Asia, puszka
Chilli w proszku, 0,25 łyżeczki
Bulion drobiowy, 500 ml
Gałka muszkatołowa świeża, 0,5 łyżeczki
Imbir, 0,25 łyżeczki
Szafran, 1 łyżczka
Sól morska, 1 łyżeczka
Pieprz, 0,5 łyżeczki
Oliwa z oliwek, 20 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Agata (Zielona Góra)
(Głosów: 4236)


Zostań mistrzem kuchni

Dynię pozbawiamy skóry i miąższu z pestkami. Kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce, posypujemy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem. Podlewamy oliwą i pieczemy 20-30 min.W filiżance gorącej wody rozpuszczamy szczyptę szafranu– powstanie wtedy pożądany smak i kolor. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy upieczoną dynię. Zalewamy całość bulionem drobiowym. Dodajemy szafran, świeżo startą gałkę muszkatołową, chilli oraz imbir. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy za pomocą blendera. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy do miseczek i dodajemy ugrillowaną gruszkę. Smacznego!
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 52
Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą
Tiropsomo, czyli...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 50
Leśny mech
Leśny mech
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 19
Kurczak faszerowany pomidorami suszonymi i sałatka z roszponki
Kurczak faszerowany...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Makaron Lumaconi z dorszem i suszonymi pomidorami zapiekany w cytrynowym beszamelu
Makaron Lumaconi z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 13
PYSZNY KURCZAK I ROZMAITOŚCI
PYSZNY KURCZAK I...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 65