Przepis konkursowy

ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM, SZAFRANEM, ŚWIEŻO ZMIELONĄ GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ, IMBIREM, PODANE Z GRILLOWANĄ GRUSZKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Upieczona dynia, 0,5 kg
Duża cebula, 1 szt.
Gruszka, 1 szt.
Czosnek, 2-3 ząbki
Mleczko kokosowe House of Asia, puszka
Chilli w proszku, 0,25 łyżeczki
Bulion drobiowy, 500 ml
Gałka muszkatołowa świeża, 0,5 łyżeczki
Imbir, 0,25 łyżeczki
Szafran, 1 łyżczka
Sól morska, 1 łyżeczka
Pieprz, 0,5 łyżeczki
Oliwa z oliwek, 20 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Agata (Zielona Góra)
(Głosów: 4236)


Zostań mistrzem kuchni

Dynię pozbawiamy skóry i miąższu z pestkami. Kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce, posypujemy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem. Podlewamy oliwą i pieczemy 20-30 min.W filiżance gorącej wody rozpuszczamy szczyptę szafranu– powstanie wtedy pożądany smak i kolor. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.Wrzucamy na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy upieczoną dynię. Zalewamy całość bulionem drobiowym. Dodajemy szafran, świeżo startą gałkę muszkatołową, chilli oraz imbir. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy za pomocą blendera. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy do miseczek i dodajemy ugrillowaną gruszkę. Smacznego!
Tort panieński
Tort panieński
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 5
Zapiekane muszle makaronowe Lumaconi ze szpinakiem i serem Patios
Zapiekane muszle...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 39
Tarta truskawkowa z sosem krówkowym i migdałami
Tarta truskawkowa z...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 17
Spaghetti w sosie śmietanowo-szpinakowym
Spaghetti w sosie...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 11
Wyborny tort makowo kokosowy z mango i czarną porzeczką
Wyborny tort makowo...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 160
Tikka masala
Tikka masala
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 184