Składniki:
żeberko wieprzowe „Trójkąt”, Kraina Mięsa ok. 800 g,
pieczarki 500 g,
1/4 szklanki oliwy z oliwek Casa de Azeite,
3 rozgniecione ząbki czosnku,
2 łyżki miodu Złota Pasieka,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,
jogurt typu greckiego Tolonis (1 kubek),
2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
garść świeżej mięty, kolendry lub pietruszki,
sól, pieprz mielony,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: trudny
Autor:
Klaudia (Będzin)
(Głosów: 27)
Składniki marynaty dokładnie wymieszać i obtoczyć w niej żeberka. Zamarynowane mięso odstawić na noc do lodówki. Sos jogurtowy przygotowujemy, łącząc ze sobą składniki. Najlepiej przygotować go wcześniej, aby połączyły się wszystkie smaki. Zamarynowane mięso kładziemy na grilla i pieczemy aż uzyska złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Cienkim nożem należy sprawdzić, czy w środku jest kruche i miękkie. Potrawę uzupełnią przypieczone na grillu pieczarki. Trzeba je przekroić na połówki, posmarować oliwą, osolić i grillować, aż się zarumienią.
Smacznego!