Przepis konkursowy

KRUCHE ŻEBERKA Z GRILLA Z SOSEM JOGURTOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
żeberko wieprzowe „Trójkąt”, Kraina Mięsa ok. 800 g,
pieczarki 500 g,
1/4 szklanki oliwy z oliwek Casa de Azeite,
3 rozgniecione ząbki czosnku,
2 łyżki miodu Złota Pasieka,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,
jogurt typu greckiego Tolonis (1 kubek),
2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
garść świeżej mięty, kolendry lub pietruszki,
sól, pieprz mielony,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: trudny
Autor: Klaudia (Będzin)
(Głosów: 27)


Zostań mistrzem kuchni

Składniki marynaty dokładnie wymieszać i obtoczyć w niej żeberka. Zamarynowane mięso odstawić na noc do lodówki. Sos jogurtowy przygotowujemy, łącząc ze sobą składniki. Najlepiej przygotować go wcześniej, aby połączyły się wszystkie smaki. Zamarynowane mięso kładziemy na grilla i pieczemy aż uzyska złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Cienkim nożem należy sprawdzić, czy w środku jest kruche i miękkie. Potrawę uzupełnią przypieczone na grillu pieczarki. Trzeba je przekroić na połówki, posmarować oliwą, osolić i grillować, aż się zarumienią. Smacznego!
Łosoś na sałatce z pora w pistacjach
Łosoś na sałatce z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 25
Risotto z kurczakiem i warzywami
Risotto z kurczakiem i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 33
Roladki wieprzowe z serem i szczypiorkiem
Roladki wieprzowe z...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 63
CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI
CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 6
Tortilla di Patatas
Tortilla di Patatas
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3
Smoothie jaglany z morelami i borówkami
Smoothie jaglany z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 27