Przepis konkursowy

ROLADKI Z KURCZAKA W KOKOSIE Z DYNIOWYM CURRY I DYMKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Piersi z kurczaka, 2 sztuki
Szynka maślana, 4 plastry
Masło, 100g
Starta skórka z cytryny, 1 sztuka
Tymianek, 2 gałązki
Dynia, 250g
Cebula, 1 sztuka
Czosnek, 3 ząbki
Wiórki kokosowe, 100g
Por, 1 sztuka
Mleko kokosowe , 250ml
Kurkuma, 1 łyżeczka
Curry, 2 łyżeczki
Imbir , 1 centymetr
Sól, pieprz,
Oliwa z oliwek,
Jajko, 1 sztuka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Aleksandra (Łódź)
(Głosów: 102)


Zostań mistrzem kuchni

Krok 1: Piersi z kurczaka umyć, a następnie pokroić w poprzek na cienkie duże plastry. Plastry z jednej piersi ułożyć na blacie wyłożonym folią spożywcą tak, aby brzegami lekko na siebie zachodziły i ugnieść nadgarstkami aby je ze sobą pozlepiać. Mięso doprawić obficie solą i pieprzem, a ich wierzch wysmarować sporą ilością oliwy. Ułożyć na mięsie plastry szynki i posypać skórką startą z 1/2 cytryny. Za pomocą folii zrolować mięso w jak najmniejszą roladkę razem z gałązką tymianku i odłożyć do lodówki na 30 minut, aby przeszło aromatami. Podobnie postąpić z drugą piersią z kurczaka. Krok 2: W międzyczasie przygotować curry. Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę, czosnek przecisnąć na pastę przez praskę. Zeszklić razem na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Pora przepłukać i odciąć jego białą część, a następnie pokroić ją w talarki, Dodać do cebuli i czosnku. Dusić do miękkości. Dynie obrać ze skóry i oddzielić od miąższu. Pozostałość pokroić w małą kostkę. Dusić na patelni z resztą składników przez około 15 minut, aż zmięknie. Uduszone warzywa przyprawić kurkumą i curry. Dodać starty imbir ( może być też suszony, wówczas dodać go około 1/2 łyżeczki). Zalać całość mlekiem kokosowym i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krok 3: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Roladki wyjąć z lodówki. Na patelni roztopić 1/2 kostki masła. Roladki podsmażyć na maśle lekko z każdej strony. Zdjąć mięso z ognia i pokroić na plastry o grubości około 2 centymetrów. Obtoczyć je w roztrzepanym białku,a następnie obficie w wiórkach kokosowych. Ułożyć pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika roladki polać sporą ilością roztopionego masła pozostałego na patelni. Piec przez 15 minut w trybie z termoobiegiem, aż nabiorą złotego koloru. Krok 4: Roladki ułożyć na talerzu na dyniowym curry. Całość posypać grubo posiekaną cebulą dymką i skropić oliwą. Krok 5: Jeść! :)
Zakochane śniadanie
Zakochane śniadanie
30 min. 2 łatwy
Głosów: 492
Carpaccio wołowe
Carpaccio wołowe
30 min. 2 łatwy
Głosów: 6
Kokosowe placki bezglutenowe
Kokosowe placki...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 46
Tort panieński
Tort panieński
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 5
Sałatka z pietruszkowym pesto :)
Sałatka z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 11
Omlet - jaja ale jaja
Omlet - jaja ale jaja
30 min. 2 łatwy
Głosów: 0